top of page
Writer's pictureIvana Mihaljica

Mušice u biljnom terariju

Primjetili ste da vam nešto leti po terariju i uhvatila vas je panika? Kakve su to životinjice, jesu li opasne za terarij i trebate li paničariti pročitajte u nastavku.


Što to leti u mom terariju?


Mušice koje se najčešće pojavljuju u terarijima su tresetne mušice poznate još i kao šampinjonske mušice. Veličine su svega nekoliko milimetara i imaju prozirna krila.

Vole vlažno i toplo okruženje stoga se unutar terarija u kratkom vremenskom roku može stvoriti više generacija.



Koliko se često pojavljuju?


U pravilu, ako se prilikom izrade biljnog terarija koristi kvalitetan i dobro steriliziran supstrat do njihove pojave ne bi trebalo doći. Ali, često sa sadnicama biljaka iz staklenika dođu i jajašca tresetnih mušica. Jajašca su vrlo sitna i nije ih moguće, bez pomagala, vidjeti u supstratu pa zarazu primjećujemo tek kada se izlegu odrasli oblici - mušice.


Jesu li mušice opasne za biljke?


Odrasli oblici mušica ne mogu nanijeti nikakvu štetu biljkama unutar terarija. Štetu nanose ličinke mušica koje se hrane korijenjem biljaka. Ličinke su vrlo sitne pa su i grizotine koje čine na korijenju sitne, ali dovoljne da kroz oštećeno biljno tkivo uđu mikroorganizmi koji mogu uzrokovati truljenje.


Što mi činimo kako ne bi došlo do pojave mušica?


Svaki naš biljni terarij tretiran je entomopatogenim nematodama. Da prevedemo: nematode su mali "crvići", a entomopatogeno znači da uništavaju kukce - u ovom slučaju ličinke mušica.

Entomopatogene nematode će u većini slučajeva riješiti sve mušice koje se potencijalno nalaze u terariju.


Moramo naglasiti da postoji mogućnost da nematode ne odrade svoj posao. Učinkovitost nematoda mogu umanjiti visoke temperature, a imaju i relativno kratak životni vijek stoga može doći do smanjene učinkovitosti.





Što vi možete učiniti kada se pojave mušice?


Nema potrebe za panikom jer je rješenje vrlo jednostavno.


Kako biste prekinuli odlaganje jaja u supstrat i pojavu novih generacija trebate otvoriti terarij i pustiti mušice van. Terarij nipošto NEMOJTE TRETIRATI INSEKTICIDIMA (poput Biokill-a) zbog skokunaca koji se nalaze u spustratu i važni su za dugovječnost terarija.


Terarij otvarajte kroz nekoliko dana ili dok ne primjetite da su sve mušice izašle van. Zatim poklopite terarij i nastavite s uobičajenom njegom. Sadržaj vlage neće se bitno promijeniti kroz tih nekoliko dana stoga se ne morate brinuti da ga odmah morate zaliti.


Postoji i opcija da u terarij postavite žute ljepljive trakice na koje će se mušice zalijepiti. Kada primjetite da nema više mušica koje lete po terariju, traku izvadite i nastavite normalno s njegom terarija.


Ako nakon čitanja ovog teksta imate dodatnih pitanja, ne ustručavajte se kontaktirati nas.


Tu smo za vas!


Do čitanja! 💚


Ivana Mihaljica, mag. ing. agr.

321 views

Recent Posts

See All

Tu smo za Vas!

Imate li pitanje ili prijedlog?

Popunite kontakt formu, a mi se javljamo najbrže što možemo!

Hvala Vam!

091/602-5129

Dvorska ulica 7, Gornja Pušća

bottom of page