top of page
Writer's pictureIvana Mihaljica

Monstera adansonii - za urbanu džunglu u tren oka


Vrste roda Monstera karakteriziraju zeleni listovi s rupama zbog čega prostoru daju dojam prave urbane džungle. Ova zelena dama ne traži mnogo pažnje, no za pravi ugođaj džungle u vašem domu potrebno je znati nekoliko trikova koje vam donosimo u nastavku.




Pozicija

Za ovu zelenu damu možda je jednostavnije navesti koje pozicije joj ne odgovaraju. Obzirom da podnosi velik raspon različitog osvjetljenja jedino je važno da ju ne postavite na poziciju gdje će biti izložena direktnim sunčevim zrakama. Iako dobro podnosi oscilacije u vlazi zraka nemojte ju u zimskim mjesecima pozicionirati kraj uređaja za grijanje ili na propuh. Monstera adansonii je puzavac stoga ju možete imati kao viseću ili penjajuću varijantu.

Ako imate kućnog ljubimca pozicionirajte ju izvan njihovog dosega jer je otrovna.


Zalijevanje

Kao i većina sobnih biljaka, Monstera ne voli “sjediti” u mokroj zemlji. Omogućite zemlji da se prosuši prije sljedećeg zalijevanja. Koristite tehniku zalijevanja odozdol i dobro ju ocijedite prije vraćanja u ukrasnu teglicu. Ako njeni listovi počnu žutjeti vjerojatno ste pretjerali sa zalijevanjem. Ipak ne dopustite da se zemlja u potpunosti isuši te da klonu njeni listovi. To predstavlja svojevrstan stres koji može utjecati na zdravlje vaše Monstere.


Tlo i gnojidba

Monsterama je važno dobro drenirano i prozračno tlo kako se voda ne bi predugo zadržavala u teglici i uzrokovala neželjeno truljenje. Ova biljka zahtijeva gnojidbu u periodu vegetacije univerzalnim gnojivima.




Tips and tricks

Vaša monstera lijepo napreduje, ali ne stvara karakteristične rupe na lišću?

Razlog tomu je nedostatak svjetla. Pomaknite vašu zelenu damu na poziciju s više svjetla i kroz neko vrijeme novi listovi biti će šuplji, baš kakvi trebaju biti.

Monstere je vrlo lako razmnožiti reznicama. Pripazite da reznicu napravite na mjestu između dva članka na kojima će biljka pustiti zračno korijenje. Reznicu stavite u staklenku s vodom koju ćete redovito nadopunjavati.



Do čitanja! 💚


Ivana Mihaljica, mag. ing. agr.

11 views

Tu smo za Vas!

Imate li pitanje ili prijedlog?

Popunite kontakt formu, a mi se javljamo najbrže što možemo!

Hvala Vam!

091/602-5129

Dvorska ulica 7, Gornja Pušća

bottom of page